Chronographia van Johannes Malalas

0
Chronographia van Johannes Malalas: Een Tijdsbrug tussen Oud en Nieuw
Chronographia van Johannes Malalas: Een Tijdsbrug tussen Oud en Nieuw

Johannes Malalas, een Byzantijnse historicus uit de 6e eeuw, staat bekend om zijn werk “Chronographia“, een van de vroegste en meest invloedrijke werken in de Byzantijnse historiografie. Deze kroniek biedt een unieke blik op de overgang van de klassieke oudheid naar de middeleeuwen en vormt een cruciale schakel in ons begrip van de laatantieke wereld. In dit artikel verkennen we de inhoud, betekenis en blijvende invloed van Malalas’ “Chronographia”, bekeken door de lens van filosofische en historische analyse.

Johannes Malalas en de Chronographia

Johannes Malalas was een monnik uit Antiochië wiens naam, Malalas, ‘de retoricus’ of ‘de prater’ betekent in het Syrisch. Zijn “Chronographia” is een wereldkroniek die de geschiedenis beschrijft vanaf de schepping van de wereld tot aan de regering van keizer Justinianus I in de 6e eeuw.

De Structuur en Inhoud van Chronographia

De “Chronographia” is opgebouwd uit 18 boeken en combineert mythologische verhalen, Bijbelse geschiedenis, en historische verslagen van Romeinse en Byzantijnse gebeurtenissen. Malalas maakt gebruik van een annalistische stijl, waarbij hij de gebeurtenissen jaar voor jaar beschrijft, een aanpak die later door vele historici werd geadopteerd.

Unieke Elementen en Stijl

Een opvallend kenmerk van Malalas’ werk is het gebruik van volkstaal, wat zijn geschriften toegankelijk maakte voor een breder publiek. Dit contrasteert met de elitistische literaire stijl van zijn tijdgenoten. Malalas legt ook een nadruk op stedelijke ontwikkeling, architectuur, en natuurlijke fenomenen, die hij ziet als directe manifestaties van goddelijke wil.

Filosofische en Historische Betekenis

Een Venster op Byzantijnse Wereldbeschouwing

Malalas’ “Chronographia” biedt inzicht in de Byzantijnse wereldbeschouwing, waarin religie, geschiedenis, en politiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zijn werk weerspiegelt de overtuiging dat de geschiedenis een goddelijk geordend plan volgt, een idee dat diep geworteld was in de Byzantijnse maatschappij.

Bijdrage aan Historiografie en Chronologie

Malalas heeft aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van historiografie en de methode van chronologische datering. Zijn werk diende als een belangrijke bron voor latere Byzantijnse historici en hielp bij het vaststellen van een raamwerk voor het begrijpen van de geschiedenis als een samenhangende en continue stroom van gebeurtenissen.

Invloed en Nalatenschap

De “Chronographia” van Malalas heeft een blijvende impact gehad op de Byzantijnse en westerse historiografie. Zijn benadering van geschiedschrijving, met een focus op toegankelijkheid en het benadrukken van stedelijke en architectonische ontwikkeling, heeft toekomstige generaties historici geïnspireerd.

Receptie en Kritiek

Hoewel Malalas’ werk in zijn eigen tijd en door latere generaties werd geprezen om zijn uitgebreide verslaggeving, hebben moderne historici kritiek geuit op zijn onnauwkeurigheden en soms anachronistische interpretaties. Desondanks wordt zijn “Chronographia” erkend als een onschatbare bron voor het bestuderen van de late oudheid en de vroege Byzantijnse periode.

Modern Onderzoek en Studie

In de hedendaagse wetenschap wordt Malalas’ “Chronographia” bestudeerd als een cruciaal document dat licht werpt op de overgangsperiode tussen de oudheid en de middeleeuwen. Zijn werk biedt een venster op de culturele, sociale, en religieuze dynamiek van zijn tijd.

Conclusie

Johannes Malalas en zijn “Chronographia” vertegenwoordigen een belangrijk moment in de geschiedenis van historiografie, waarbij een brug werd geslagen tussen de oudheid en de middeleeuwen. Zijn werk, hoewel niet zonder fouten, biedt een rijke bron van informatie en inzicht in de Byzantijnse wereld. Door de complexiteit van zijn verslaggeving en de breedte van zijn onderwerpen heeft Malalas een blijvende erfenis nagelaten die nog steeds van waarde is voor historici, filosofen, en iedereen die geïnteresseerd is in de diepten van het menselijk verleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in