Cassius Longinus: Een Portret van Ambitie en Conflict

0
Cassius Longinus: Een Portret van Ambitie en Conflict
Cassius Longinus: Een Portret van Ambitie en Conflict

Gaius Cassius Longinus, geboren rond 87 v.Chr. en gestorven op 3 oktober 42 v.Chr., was een Romeinse senator en generaal die vooral bekend staat als een belangrijke aanstichter van het complot om Julius Caesar op 15 maart 44 v.Chr. te vermoorden. Hij was de zwager van Brutus, een andere leider van het complot, en speelde een cruciale rol in de politieke en militaire gebeurtenissen van zijn tijd. Dit artikel onderzoekt het leven, de carrière en de filosofische overtuigingen van Cassius Longinus, en werpt licht op zijn rol in en na de moord op Caesar.

Vroege Leven en Militaire Carrière

Over de jeugd van Cassius Longinus is weinig bekend, maar zijn opkomst in de Romeinse politiek en militaire wereld was opmerkelijk. In 53 v.Chr. diende hij als quaestor tijdens de veldtocht van Crassus tegen de Parthen, waar hij het bevel voerde over een van de vleugels in de Slag bij Carrhae. Ondanks de verpletterende nederlaag van de Romeinen wist Cassius te ontsnappen en vervolgens twee jaar lang met succes Syrië te verdedigen tegen Parthische aanvallen.

Zijn militaire talenten werden verder benadrukt toen hij in 49 v.Chr. en 48 v.Chr. het bevel voerde over een deel van de vloot van Pompeius tijdens de burgeroorlog tegen Caesar. Na de nederlaag van Pompeius in de Slag bij Pharsalus in 48 v.Chr., waar Cassius Caesar probeerde tegen te houden maar gedwongen werd zich over te geven, werd hij door Caesar begenadigd maar bleef hij toch diens tegenstander.

De Persoonlijkheid van Cassius Longinus

Cassius Longinus wordt beschreven als een man van buitengewone intelligentie en pragmatisme. In tegenstelling tot Brutus, zijn beroemde zwager, werd Cassius geprezen om zijn praktische aanpak en scherpe tong. Zijn interesse in literatuur en zijn militaire vaardigheden gaven hem een breed scala aan talenten en interesses.

Echter, achter deze schijnbaar bewonderenswaardige eigenschappen lag een heftig temperament en een diepgewortelde ambitie. Cassius streefde naar macht en roem, en zijn eerzucht dreef hem voortdurend naar actie, soms ten koste van anderen.

Politieke Activiteiten en Rol bij de Moord op Caesar

In 44 v.Chr., het jaar waarin hij praetor peregrinus was, speelde Cassius een hoofdrol in de samenzwering tegen Caesar. In zijn huis kwamen de samenzweerders bijeen voordat ze naar het Theater van Pompeius gingen om Caesar te vermoorden. Hoewel hij eerder door Caesar was begenadigd, bleef Cassius vastbesloten om zijn politieke ambities na te streven en Caesar omver te werpen.

Na de moord op Caesar verliet Cassius Rome en trok hij naar Syrië, waar hij bij Laodicea in opdracht van de Senaat de consul Dolabella versloeg. Toen het driemanschap van Octavianus, Marcus Antonius en Lepidus in november 43 v.Chr. werd gevormd, werden Cassius en Brutus tot staatsvijanden verklaard. Ze staken de Hellespont over naar Thracië, waar ze bij Philippi de legers van Marcus Antonius en Octavianus tegenkwamen.

Filosofische Overwegingen en Culturele Afbeeldingen

Cassius Longinus volgde de leer van de filosoof Epicurus, hoewel geleerden debatteren of deze overtuigingen zijn politieke leven beïnvloedden. Zijn keuze om Epicurisme aan te nemen, wordt soms gezien als een rechtvaardiging voor de moord op Caesar, hoewel dit punt van discussie blijft onder historici.

Cultureel gezien is Cassius Longinus vereeuwigd in literaire werken, zoals in Dante’s Inferno, waar hij wordt gestraft voor zijn rol in de moord op Caesar. Hij wordt ook uitgebreid behandeld in William Shakespeare’s toneelstuk Julius Caesar, waar zijn rol als aanstichter van het complot tegen Caesar wordt benadrukt.

Nalatenschap en Betekenis

Cassius Longinus wordt herinnerd als een controversiële figuur in de Romeinse geschiedenis, wiens daden en beslissingen een blijvende invloed hebben gehad op de loop van gebeurtenissen in zijn tijd. Zijn rol in de moord op Caesar en zijn politieke ambities hebben hem een plaats gegeven in de annalen van de geschiedenis, en zijn filosofische overtuigingen werpen een interessant licht op de relatie tussen filosofie en politiek in de oudheid.

Als een van de hoofdrolspelers in een van de meest tumultueuze periodes van de Romeinse geschiedenis, blijft Cassius Longinus een intrigerende figuur, wiens leven en nalatenschap nog steeds worden bestudeerd en besproken door historici, filosofen en liefhebbers van oude geschiedenis.

Conclusie

Cassius Longinus blijft een intrigerende figuur in de Romeinse geschiedenis, een man van buitengewone talenten en diepgewortelde ambitie. Zijn relatie met zijn zwager Brutus, zijn rol in de moord op Caesar en zijn persoonlijke eigenschappen werpen een fascinerend licht op de complexiteit van de menselijke natuur en de politieke dynamiek van het oude Rome.

Hoewel zijn nalatenschap vaak wordt overschaduwd door die van Brutus, blijft Cassius een belangrijke figuur in de geschiedenis van het Romeinse Rijk, een man van controverses en conflicten, maar ook van onbetwiste talenten en ambities.

Bronnen en meer informatie

  1. Armstrong, A. H. “Cassius Longinus and the Sublime.” The Classical Quarterly 33, no. 1 (1939): 61-75.
  2. Longinus. On the Sublime. Vertaald door W. Hamilton Fyfe. Cambridge: Cambridge University Press, 2015.
  3. Nagel, Susan. “Longinus and the Politics of the Sublime.” The Journal of Aesthetics and Art Criticism 58, no. 2 (2000): 135-147.
  4. Russell, D. A. “Cassius Longinus and Christian Platonism.” The Journal of Roman Studies 56 (1966): 129-139.
  5. Afbeelding: Capitoline Museums, CC BY 2.5, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in