Het Vertrek van Ahmed Aboutaleb en de Toekomst van PvdA/GL

Het Vertrek van Ahmed Aboutaleb en de Toekomst van PvdA/GL
Het Vertrek van Ahmed Aboutaleb en de Toekomst van PvdA/GL

Ahmed Aboutaleb, lid van de PvdA, heeft aangekondigd dat hij na 15 jaar zijn functie zal neerleggen. Dit besluit zou kunnen wijzen op diepere kwesties binnen de PvdA/GL, gezien de recente slechte peilingen. Aboutaleb staat bekend om zijn vermogen om mensen te verbinden, een kwaliteit die volgens sommigen ontbreekt bij andere prominente figuren binnen de partij, zoals Frans Timmermans.

De Zoektocht naar een Nieuwe Leider

De verwachting is dat de PvdA op zoek zal gaan naar een nieuwe politieke leider. Deze verandering zou cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de partij, vooral in een tijd waarin luisteren naar de kiezers belangrijker is dan ooit. Het niet adresseren van de zorgen van kiezers kan leiden tot een groei van de PVV, die potentieel groter zou kunnen worden dan de PvdA ooit was.

Ik verwacht dat Ahmed Aboutaleb zich positioneert voor de rol van politiek leider. Dit lijkt de meest logische stap om de PvdA nieuw leven in te blazen en te redden van de huidige politieke uitdagingen.

De Uitdagingen voor Links

De PvdA en GroenLinks (GL) worden vaak gezien als ‘salonsocialisten’, die meer praten dan doen, vooral als het gaat om belangrijke kwesties zoals migratie, bestaanszekerheid en gezondheidszorg. Deze problemen zijn van groot belang voor veel Nederlanders en vragen om serieuze aandacht en effectieve oplossingen.

De Stem van de Zwijgende Meerderheid

Er heerst een gevoel onder sommige kiezers dat hun meningen niet langer veilig zijn in het openbaar, vooral met betrekking tot kwesties als de oorlog in Gaza en milieuactivisme. De ‘zwijgende meerderheid’ zou haar stem kunnen laten horen in het stemhokje, wat zou kunnen leiden tot significante politieke verschuivingen.

De Dreiging van de PVV

De mogelijkheid dat de PVV aanzienlijk zal groeien bij de volgende verkiezingen is een reële zorg. Dit zou kunnen gebeuren als gevolg van de perceptie dat linkse partijen, zoals de PvdA en GL, geen praktische oplossingen bieden voor actuele problemen en de stem van het volk negeren.

Vroeger voelde ik vaak sympathie voor de PvdA en had ik weinig op met GroenLinks. Nu ze gefuseerd zijn, heb ik mijn steun aan de PvdA ingetrokken. Daardoor ben ik nu een zwevende kiezer.

Luisteren naar bestaande problemen is cruciaal; het ontkennen ervan versterkt alleen PVV, BBB, en NSC. Dit vereist geen academische scholing om te begrijpen. Het negeren ervan kan rampzalige gevolgen hebben. Overwegend zal ik PVV stemmen als protest, Nederland gaat de verkeerde kant op. Als je niet luistert, raak je de kiezer kwijt.

Conclusie

Het vertrek van Ahmed Aboutaleb markeert een kritiek moment voor de PvdA/GL. De partij staat voor de uitdaging om haar koers te heroverwegen en opnieuw in verbinding te treden met de Nederlandse kiezers. Zonder deze veranderingen loopt de partij het risico verder terrein te verliezen aan rechtse partijen zoals de PVV.

7 REACTIES

 1. Ahmed Aboutaleb als nieuwe politiek leider van de PvdA zou een hele slimme zet zijn en dat Timmermans mag blijven tot de volgende verkiezingen als fractievoorzitter klinkt als een sociaal plan. Maar 4 jaar is een lange tijd en Aboutaleb ( 62 jaar) is al redelijk oud en bijna incourant voor het politieke spel. Zouden ze gokken dat er snel weer verkiezingen zouden moeten worden gehouden.

  De VVD doet het heel slecht in de peilingen van 24 naar 12. Snelle verkiezingen zijn niet goed voor de VVD. De Provinciale Statenverkiezingen zijn pas 2027. En met een onbetrouwbare VVD is het moeilijk besturen.

 2. Ze lijken gewoon doof voor wat wij zeggen. Altijd hetzelfde liedje, nooit echt luisteren. Waarom snappen ze niet dat ze ons kwijtraken als ze zo doorgaan? Zo moeilijk is het toch niet?

 3. Timmermans is niet meer courant en in staat om de PvdA/GL uit het slop te trekken. Ahmed Aboutaleb was hier wel toe in staat en heeft het vertrouwen van de kiezer in Rotterdam. Het is zo zonden dat hier niet gebruik is van gemaakt. Links zit qua peilingen in het verdom hoekje, samen met het CDA. Er is ook veel verdeeldheid in links, dus samenwerking is ver te zoeken.

  Het dringt nog niet hellemaal tot mij door dat de PVV op bijna 50 zetels staat. Dit had met Aboutaleb niet gebeurd en de PvdA was dan ook een andere koers ingeslagen. De VVD is ook getroffen door de peilingen -12.

  Het lijkt erop dat er grote ontevredenheid onder de Nederlanders is en daar wordt niet naar geluisterd. Er wordt alleen gezegd dat ze verkeerd denken over migratie en andere problemen. Ze zien in de media wat er gebeurt op universiteiten en herdenkingen over de holocaust.

  • De beslissing van de Hogeschool Utrecht om een lezingenreeks over de Holocaust tijdelijk uit te stellen heeft tot veel ophef geleid. De hogeschool geeft aan dat de veiligheid van sprekers, studenten, docenten en bezoekers niet gewaarborgd kon worden, wat een rol speelde in het besluit om de lezingen uit te stellen. De Hogeschool stelt ook dat het belangrijk is om goed onderwijs over de Holocaust te blijven geven en dat ze zich niet laten leiden door belangengroeperingen of activisten. Er was echter kritiek op de samenwerking met het CIDI en vanuit pro-Palestijnse hoek waren er oproepen om te protesteren en lessen te verstoren. De gemeente Utrecht heeft aangegeven te zullen helpen om de lezingen alsnog te laten doorgaan op een later moment​​​​.

   In een filosofische reflectie op deze gebeurtenissen kunnen we de spanning zien tussen vrijheid van onderwijs en de veiligheid van betrokkenen. Dit roept vragen op over de grenzen van academische vrijheid en de verantwoordelijkheid van onderwijsinstellingen om een veilige leeromgeving te bieden. Het is een complexe kwestie waarbij de waarden van open dialoog en veiligheid met elkaar in conflict lijken te zijn.

   • Een grote meerderheid is het hier dus niet mee eens. Het gevolg is dat de PVV steeds groter zal worden, omdat deze het probleem wel benoemd. Wat is er aan de hand in Nederland, worden nu mensen op universiteiten bedreigd om hun mening. De rechtstaat staat onder druk.

  • Dit proces is niet transparant, maar je ziet de puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Omtzigt heeft blijkbaar op de achtergrond nog steeds contact met het CDA en de PvdA. Timmermans lijkt geen geschikte kandidaat, maar Aboutaleb is wel accepteerbaar voor het NSC en de VVD.

   Lees mijn email!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in